Smörstekta pilgrimsmusslor.

Smörstekta pilgrimsmusslor, med en silkeslen rostad pumpakräm och en delikat örtemulsion. Rätten kompletteras med confiterad vitlök emulsion som ger djup och rik smak, samt syrad polkabeta för en frisk syrlighet. Avslutas med ett dropp av brynt smör och krispiga mussel crisp, som tillför en härlig textur.

Ingredienser (2 pers)

Pilgrimsmusslor
Smör
Pumpapure
– 200g butternutpumpa
– 3-4 msk rumstemp smör
– salt och färsk rosmarin
Mussel-Crisp
– 1 del vatten
– 1 del rapsolja
– 1 del maizenamjöl
– 1/3 del musselbuljong
Syrade pumpa/polka kulor
– 1 del vatten
– 1 del champagne vinäger
– 1/2 socker
Konfiterad vitlöksemulsion
– vitlök
– rapsolja
– äggula
– sherryvinäger
– salt och peppar
– 1/3 del créme fraîche

Gör så här.

  1. Rostad butternutpumpa: Skär butternutpumpan i mindre bitar och rosta dem i ugnen på 185°C i ca 35 minuter. När pumpan är färdig, pressa genast ut all vätska och mixa den med smör, rosmarin och en nypa salt efter smak.
  2. Pumpa-/polkakolor: Värm upp pumpablandningen och tillsätt sedan polkakolorna. Låt blandningen stå över natten för att smakerna ska sätta sig ordentligt.
  3. konfiterad vitlöksemulsion: Konfitera vitlöksklyftor långsamt i olja. Spara både oljan och vitlöken. Mixa vitlöken och gör en emulsion genom att vispa ihop oljan från konfiteringen med ett ägg. Smaka av med sherryvinäger, crème fraîche, salt och peppar. Njut av denna smakrika emulsion till dina rätter.